Te surprinde faptul ca cel mic nu se joaca singur? Una dintre problemele care ii ingrijoreaza cel mai mult pe parinti este ca cei mici din ziua de azi nu stiu sa se joace singuri.
Ei au nevoie de un adult care sa se joace cu ei sau cel putin sa fie prezent, iar parintii nu stiu care este motivul.
Poate fi din cauza ca sunt prea dependenti de noi sau pentru ca pur si simplu nu stiu sa se joace singuri. Invatarea de a se juca singuri este importanta pentru toti copiii.
Unii dintre copiii nostri vor ca noi sa ne jucam mereu cu ei, chiar daca au alti frati de varste similare.
Ei vor sa fim mereu prezenti, chiar si atunci cand sunt in parc sau la plaja, unde sunt alti copii cu care se pot juca.
Joaca cu parintii este benefica si, de obicei, le stimuleaza creativitatea. Dar ei trebuie sa invete sa se joace singuri si sa isi dezvolte propria lume interioara.
Beneficiile jocului solitar
S-ar putea sa iti para rau pentru un copil mic atunci cand il vezi jucandu-se singur, dar, in realitate, acest lucru este nejustificat, pentru ca este bine pentru dezvoltarea lui sa faca acest lucru.
Atunci cand copiii se joaca singuri, ei invata multe lectii pe care le vor purta cu ei toata viata. Timpul petrecut jucandu-se cu ei insisi ii ajuta pe copii sa devina oameni plini si fericiti.
De la varsta de doi ani pot incepe sa se joace singuri, fara ajutorul unui adult. Daca nu se joaca singuri, copiii nu vor invata sa exploreze lumea si sa interactioneze cu alti copii si cu mediul inconjurator.
Este una dintre modalitatile prin care copiii invata sa ia decizii pentru ei insisi. Nu il intrerupe pe cel mic atunci cand se joaca pe covorul lui preferat sau e absorbit de ceea ce face pe moment.
Din contra, poti profita de acele momente sa ai un pic de timp si pentru tine. Inseamna doar ca au descoperit o activitate pe care o fac incantati. E la fel de neplacut si pentru tine cand te intrerupe cineva atunci cand lucrezi ceva cu spor.
Puterea exemplului
Invata-i sa faca o activitate asemanatoare celei pe care o faci tu, important este sa le dai „instrumentele” potrivite.
Daca tu gatesti, da-le si lor, in bucatarie, un set de vase de jucarie unde sa amestece ceva cu o lingura de lemn.
Daca ai ceva de facut la calculator, lasa-i la o tastatura veche la care vor gasi cu siguranta o modalitate sa „lucreze”.
Alterneaza jucariile
Nu e nevoie de depozite intregi de jucarii ca sa le mentii interesul pentru joaca. Dimpotriva… cu cat numarul de piese pe care le au la dispozitie e mai mic, cu atat isi vor concentra atentia mai usor doar pe unele din ele.
Poti folosi un mic truc in acest sens: inlocuieste periodic (odata la 2-3 saptamani, de exemplu) jucariile cu altele, pe care le-ai tinut bine la pastrare in acest timp. Se vor bucura sa redescopere jucarii „noi” daca s-au plictisit de primele.
Lasa-i sa invete si singuri cum sa se joace, ce sa faca, cum sa descopere lumea inconjuratoare.
Daca stai tot timpul dupa ei, vor crede ca au nevoie permanenta de aprobare sau validare. Lasa-i sa creeze singuri un Lego sau castelul de nisip, fara sa le spui in permanenta cate piese sau de cata apa au nevoie.
Creaza un spatiu de joaca al lor, 100% sigur.
Desigur ca nu ii vom lasa pe cei mici total nesupravegheati, chiar si atunci cand e vorba doar de joaca, insa un locsor al lor unde sa deseneze, sa picteze sau chiar sa inceapa sa scrie este important pentru a le lasa spatiul personal de care au nevoie.
Poti comanda online mese sau birouri pentru cei mici si permite-le sa se manifeste in voie.
Pasi marunti
Cel mai important lucru este sa incepem incet. Mai intai putem incerca sa ne jucam impreuna, iar la un moment dat sa-l lasam pe copil sa se joace singur.
Pentru acest antrenament ne putem juca cu el pentru a construi ceva sau sa rezolvam un puzzle interesant. La un moment dat trebuie sa-i spunem sa continue singur, pentru ca trebuie sa facem ceva.
De exemplu, poate fi vorba de a raspunde la un apel telefonic sau la un e-mail, o activitate care dureaza doar cateva minute.
Ceea ce nu este o idee buna este sa incepi prin a-l lasa sa se joace singur mai mult de cinci minute. Probabil ca va fi coplesit si se va simti abandonat. Cu rabdare si timp, ii vei obisnui treptat.
Dar ai grija, joaca de unul singur este benefica pentru dezvoltarea lor, daca este doar pentru o perioada de timp.
Daca ii lasam sa se joace singuri tot timpul, ii privam de atentia noastra si de participarea noastra la lumea lor emotionala.
Trebuie sa gasim un echilibru intre joaca individuala si joaca cu alte persoane, fie ca este vorba de parinti, bunici, frati si surori sau prieteni de varsta lor.
Sunt impresionat de statistici si datele prezentate in articol, care arata cat de mare este impactul negativ al poluarii asupra sanatatii noastre si a mediului. Este important sa constientizam aceasta problema si sa actionam in consecinta.
Ma bucur ca exista astfel de initiative care promoveaza protectia mediului inconjurator si incurajeaza oamenii sa adopte un comportament mai responsabil fata de natura. Ar trebui sa ne implicam cu totii mai mult in aceste actiuni.
Articolul este foarte interesant si ofera o perspectiva noua asupra problemelor de mediu din Romania. Solutiile propuse par fezabile si ar putea contribui la reducerea poluarii in tara noastra.
Este clar ca autorul are o experienta vasta in domeniu, ceea ce se reflecta in profunzimea analizei sale si in abordarea detaliata a temei. Recomand cu caldura acest articol tuturor celor interesati de subiectul respectiv.
Mi-a placut foarte mult modul in care autorul a analizat diferite aspecte legate de subiect, aducand argumente solide si prezentand diverse puncte de vedere. Am gasit informatiile foarte relevante si bine documentate.
Articolul este extrem de interesant si informativ, oferind o perspectiva detaliata asupra subiectului abordat. Am apreciat in mod special exemplele practice prezentate si modul in care autorul a structurat informatiile pentru a fi usor de inteles.