Pefect pentru mediul urban și pentru persoanele care caută un companion care poate petrece timp și singur, pechinezul se numără printre preferințele principale atunci când vine vorba de animale de companie. Iată ce ar trebui să cunoști despre acesta.

Micuț, deștept și cu o anumită noblețe, Pechinezul este categoric una dintre rasele optime pentru a locui în apartament. 

Cu toate acestea, poate manifesta un comportament zgomotos, poate fi mofturos în privința mâncării și uneori dificil de instruit. De aceea, este recomandat să te informezi bine despre caracteristicile rasei înainte de a decide să adopți un pechinez.

De talie mică, cu părul lung și mătăsos

Originară din China, rasa Pechinez a fost venerată ca fiind sacră de-a lungul multor secole, stabilindu-se totodată ca una dintre rasele cele mai antice și constante din lume. Un câine pechinez poate atinge o înălțime cuprinsă între 15 și 23 cm, fiind, fără îndoială, un animal de companie de dimensiuni reduse, dar care captivează prin aspectul său fin și distins.

Structura corpului este mai degrabă lungă decât înaltă, robustă, dar bine proporționată, având un cap generos, lat între ochi și aplatizat între urechi, cu cute profunde. 

Năsucul este diminutiv, turtit și de culoare neagră, în timp ce ochii sunt mari, sferici și proeminenți, cu o nuanță închisă. 

Urechile, cu conturul asemănător unei inimi, atârnă languros, fiind învăluite de smocuri de păr abundente. Coada, în formă de arcură, este îmbrăcată în blană lungă, iar zona gâtului este conturată de o coamă luxuriantă, care i-a atribuit și denumirea de „câine leu”.

Blana dublă, densă și moale a pechinezi este, de asemenea, o caracteristică marcantă, având un aspect fin și mătăsos și se poate prezenta într-o gamă variată de culori și combinații, incluzând nuanțe de negru, alb, crem și roșcat.”
 

Definitiv, un companion excelent pentru spațiul locativ

Dacă te gândești să alegi un Pechinez drept tovarăș fidel pentru familia ta, trebuie să fii conștient că acești câini sunt mai predispuși pentru un mediu de viață în interior. Sunt, în general, de energie scăzută, molcome și mișcării lor sunt măsurate, nefiind extrem de activi, deși se pot manifesta uneori mai agitat în prezența stăpânului.

Părul lor lung și bogat îi face mai vulnerabili la căldură, așadar, în timpul verii, este recomandat să-i scoți la plimbare doar în orele de dimineață și seară, menținând totodată un climat confortabil în interiorul locuinței.

Este util să știi că trăsătura lor distinctivă a nasului scurt poate duce la sforăit, un detaliu semnificativ pentru cei cu un somn ușor. 

Indiferent dacă este vorba de un Pechinez imperial sau un metis, această rasă are tendința de a fi zgomotoasă, în special când se întâlnesc cu necunoscuți. Astfel, se dovedește a fi un câine de pază excelent, dar poate nu este cel mai bun pentru cei cu vecini intoleranți la zgomot.

Necesită plimbări zilnice, dar de durată scurtă și fără a parcurge distanțe mari. Nu se aliniază neapărat cu stilul de viață al unei familii sportive sau extrem de active.

Totodată, majoritatea câinilor Pechinezi se adaptează bine stării de singurătate, fiind ideali pentru cei care nu își petrec o cantitate mare de timp acasă.

Nu foarte recomandat pentru familiile cu copii mici

Pechinezul este o rasă mândră, care nu este tolerantă cu manierele involuntar aspre ale copiilor, care nu știu încă cum să trateze cu blândețe un animal mic. 

Nu apreciază comportamentele bruste, și va răspunde în apărare dacă se simte amenințat, motiv pentru care este esențial să supraveghezi interacțiunile cu copiii de orice vârstă.

Este de natură reținută în prezența altor animale, arătând o predilecție pentru compania altor Pechinezi. Cu toate acestea, dacă este socializat de la o vârstă fragedă cu oameni și alte animale, va adopta o atitudine amicală.

Experții chiar sugerează creșterea unui Pechinez tânăr în compania unei pisici sau a unui alt animal de companie, pentru o dezvoltare armonioasă și echilibrată.

Mofturos și încăpățânat, pechinezul cere răbdare în timpul antrenamentelor

Când te hotărăști să adopți sau să cumperi un Pechinez, trebuie să fii conștient că ești pe cale să aduci în casa ta un descendent al câinilor ce însoțeau nobilimea chineză. 

Trăsăturile de mândrie, eleganță și nobilime sunt păstrate cu sfințenie în fiecare exemplar modern și se așteaptă să fie lider în orice activitate.

Prin urmare, este esențial să începi procesul de dresaj de la o vârstă fragedă și cu multă răbdare. Pechinezul va trebui încurajat printr-o combinație de laude verbale și recompense alimentare pentru a-și da seama că aceasta este calea corectă. Orice încercare de a-l constrânge sau pedepsi poate duce la retragere și comportamente defensive, inclusiv mușcături.

Nu uita că este un animal cu un ritm de viață lent și relaxat, așa că limitează sesiunile de antrenament la 10-15 minute, fără a aștepta progrese rapide. Introdu treptat purtarea unei zgardă mici, pentru a se obișnui cu aceasta și a-l pregăti pentru plimbările cu lesa.

Devotat în totalitate stăpânului până la sfârșitul vieții

Sub aparența lui jucausă și fragilă, se află un luptător curajos care poate deveni cel mai bun prieten, chiar și în momentele cele mai neprevăzute. Pe tot parcursul vieții sale, un Pechinez va fi dedicat unui singur stăpân, formând o legătură profundă, ceea ce înseamnă că va avea întotdeauna un favorit în cadrul familiei.

În general, nu îi simpatizează pe străini, manifestându-se afectuos și jucaus cu membrii familiei, dar rezervat și chiar aspru cu necunoscuții.

Va fi întotdeauna alert și pregătit să te avertizeze când cineva trece pe lângă ușa ta, iar în situații critice, va lupta cu îndârjire pentru a te proteja, în ciuda staturii lui mici. Așadar, când vine vremea să-i alegi un nume, optează pentru unul care evocă curaj, deoarece va reflecta personalitatea lui în mod adecvat.”

Necesită întreținere regulată a părului și are preferințe culinare selective

Îngrijirea unui pechinez implică câteva aspecte particulare, influențate de caracteristicile distincte ale blănii sale. Mai exact:

Blana necesită periaj regulat, acordând o atenție specială zonelor predispuse la încâlcire, cum ar fi regiunea abdominală și zona picioarelor; excesul de păr de la nivelul tălpicelor trebuie tăiat de câte ori este nevoie.

Dacă ai adoptat un cățeluș pechinez și observi că se arată reticent în fața mâncării oferite, nu este motiv de îngrijorare. 

Această rasă are gusturi culinare selective și nu va ezita să refuze mâncarea dacă nu corespunde standardelor sale. Încearcă diferite alternative până când găsești produsul sau rețeta care îi satisface preferințele.”

Pechinezul are o predispoziție pentru afecțiuni cardiace, probleme dermatologice și complicații ale tractului respirator

Printre problemele de sănătate obișnuit frecvent la cainii din această rasă, se includ:

 • sindromul brachiocefalic, legat de structura nasului său mic, ce poate genera dificultăți respiratorii, mai ales în condiții de temperaturi înalte
 • cataracta
 • entropion
 • dermatita, care apare frecvent în regiunea cutelor
 • keratoconjunctivita sicca
 • atrofia retiniană progresivă.

Prețul unui cățeluș Pechinez

Chiar dacă există posibilitatea să găsești caini pechinezi fără costuri, în cazul în care cunoști pe cineva care deține unul sau alegi să adopți în loc să cumpări, este util să știi că un pui pechinez cu pedigree poate costa între 700 și 1000 RON. Prețul poate crește dacă îți dorești un Pechinez tibetan, un Pechinez negru sau alte varietăți mai rare.

5 thoughts on “Rasa pechinez: află ce caracteristici are, ce temperament are și cum se îngrijește

 1. Am apreciat modul in care au fost prezentate sfaturile de ingrijire pentru cainii din rasa Pechinez. Este important sa stim cum sa avem grija de ei pentru a le asigura o viata sanatoasa si fericita. De asemenea, am fost impresionat de descrierea personalitatii lor afectuoase si loiale, ceea ce m-a facut sa ii consider cu si mai multa simpatie.

 2. Articolul este foarte informativ si detaliat, mi-a placut ca am putut afla atat de multe despre rasa Pechinez intr-un singur loc. Am aflat multe informatii interesante despre caracteristicile fizice ale acestor catei si despre temperamentul lor unic. Cu siguranta m-a convins sa consider aceasta rasa pentru viitorul meu animal de companie.

 3. Am fost impresionat de faptul ca acesti caini au o istorie bogata si sunt considerati caini nobili in China. Este important sa le oferim o dieta echilibrata si sa le mentinem activitatea fizica pentru a-i mentine sanatosi si fericiti.

 4. De asemenea, am descoperit ca Pechinezii sunt caini foarte afectuosi si loiali, dar pot fi si destul de incapatanati uneori. In ceea ce priveste ingrijirea lor, este important sa le pieptanam zilnic blana pentru a preveni formarea de noduri.

 5. Articolul este foarte informativ si detaliaza pe larg caracteristicile rasei de caine Pechinez. Am aflat multe lucruri noi despre aceasta rasa, cum ar fi faptul ca este o rasa mica cu parul lung si un temperament independent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *